Prhki kolač s borovnicama

Sastojci:

  • 1 šalica šećera
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 šalica hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 limun (naribana korica i sok limuna)
  • 4 šalice svježih borovnica
  • 1/2 šalice šećera
  • 4 čajne žličice (škrobnog brašna) Gustina

Postupak:

Uključite pećnicu na 190 °C. Premažite kalup za pečenje maslacem. Stavite masni papir za pečenje (ispečeni kolač lakše ćete rezati ako ga izvadite s masnim papirom iz tepsije).

Zamijesiti prhko tijesto. U posudi, mikserom na maloj brzini, izradite 1 šalicu šećera, brašno, prašak za pecivo. Dodajte prstohvat soli, koricu limuna i listiće maslaca te sve zajedno izradite da se praškasti i masni dijelovi povežu, na kraju dodajte jaja i sve zajedno umijesite. Polovicu smjese poslažite na dno kalupa za pečenje.

U posebnoj zdjeli zajedno pomiješajte 1/2 šalice šećera, škrobno brašno i limunov sok. Dodati borovnice, lagano ih umiješati.Tako dobivenu smjesu s borovnicama nanijeti na tijesto u kalupu za pečenje. Preostalo pripremljeno tijesto na grubo naribajte preko borovnica.

Pecite u zagrijanoj pećnici 190°C/45 minuta ili dok gornji dio počinje poprimati lagano smeđkastu boju. Nakon što se kolač ohladi, dodatno ga ohladite u hladnjaku a tek potom režite na kocke.